Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Üniversite Öğrencilerinin Mizah Duygusu ile Empatik ve Sosyal Öz Yeterlikleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Yıl 2023, Cilt: 13 Sayı: 2, 396 - 409, 15.06.2023

Öz

Mizah, gündelik yaşamda karşılaşılan ve kişiler arası iletişimde etkili bir unsur olarak bireylerin kişisel ve sosyal yeterliklerine olumlu katkı sağlayabilir. Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin mizah duygusu ile empatik ve sosyal öz yeterlikleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışma grubu 36 erkek ve 141 kadın olmak üzere toplam 177 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak “Çok Boyutlu Mizah Duygusu Ölçeği” ile “Algılanan Empatik ve Sosyal Öz Yeterlik Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin analizinde normallik dağılımı dikkate alınarak parametrik testlerden t Testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Pearson Korelasyon Katsayısı kullanılmıştır. Sonuç olarak; üniversite öğrencilerinin mizah duygusu ile empatik ve sosyal öz yeterliklerinin cinsiyet ve uyruk değişkenine göre anlamlı olarak farklılık gösterdiği, yaş ve öğrenim gördüğü alan değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermediği belirlenmiştir. Öğrencilerin mizah duyguları ile empatik ve sosyal öz yeterlikleri arasında pozitif yönlü ve orta düzeyli bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir

Kaynakça

  • Abe, G. (1994). The perception of humor in Japan and the US. Paper Delivered at the International Society of Humor Study Conference, Ithaca, NY.
  • Açıkgöz, M. (2022). Üniversite Öğrencilerinde Erken Dönem Uyumsuz Şemalar, Mizah Tarzları ve Psikolojik Uyum Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. (Yüksek Lisans Tezi). Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mersin.
  • Akın, A. ve Başören, M. (2015). Algılanan empatik öz-yeterlik ve sosyal öz-yeterlik ölçeği'nin Türkçe formunun geçerlik ve güvenirliği, Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 4 (2), 603-610.
  • Aslan, H. S., Alparslan, Z. N., Evlice, Y. E., Aslan, O. ve Cenkseven, F. (1999). Çok boyutlu mizah duygusu ölçeği: faktör yapısı, güvenirlik ve geçerlik çalışması, Psikiyatri Psikoloji Psikofarmakoloji Dergisi, 7 (1), 3339.
  • Aslanyürek, D. (2021). Resimli çocuk kitaplarında yer alan karakterlerin çocukların mizahi gelişimine uygunluğu açısından incelenmesi. (Yüksek Lisans Tezi). Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Avşar, V. (2008). Öğretmen adaylarının mizah tarzları ve cinsiyet rolleri ilişkisi, (Yüksek Lisans Tezi). Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Aydın, C. (1994). İç ve dış kontrol odağı ve durumluk mizah tepkisi arasındaki ilişki. National Counseling Congress Book. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Yayını., Ankara.
  • Aydın, S. K. (2020). Kadınlarda mizah anlayışının aile hayatı ve sosyal hayat üzerindeki etkisi. Aksaray İletişim Dergisi, 2 (2), 13-24.
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Halkla İlişkiler
Bölüm MAKALELER
Yazarlar

Arzu Özyürek

Sümeyra Yaşar

Eda Dönmez Bu kişi benim

Gülbahar Kızılboğa Bu kişi benim

Müberra Sena Cengiz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Haziran 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 13 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Özyürek, A., Yaşar, S., Dönmez, E., Kızılboğa, G., vd. (2023). Üniversite Öğrencilerinin Mizah Duygusu ile Empatik ve Sosyal Öz Yeterlikleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Journal of Humanities and Tourism Research, 13(2), 396-409.