Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

UNESCO GASTRONOMİ ŞEHRİ OLMADA PAYDAŞ FARKINDALIĞI: KASTAMONU ÖRNEĞİ

Yıl 2021, Cilt: 2 Sayı: 1, 61 - 70, 23.07.2021

Öz

Kastamonu’nun gastronomi şehri olarak Unesco Yaratıcı Şehirler Ağı’na başvurusu; paydaşların bu başvuruya yönelik farkındalığı anlaşılmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda Kastamonu’nun turizm durumu; paydaşların konu hakkındaki bilgisi ve ilgisi araştırılmıştır. Valilik, belediye, il kültür ve turizm müdürlüğü, kalkınma ajansı, özel sektör, üniversite, STK’lardan turizm alanında yetkili katılımcılar araştırmanın örneklemini oluşturmakta olup katılımcılar ile 45’er dakikalık derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilerek nitel bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, süreç içerisinde aktif rol almayan paydaşların Kastamonu’nun gastronomi şehri olması konusunda, sonuçtan daha umutlu olduğu görülmüş olup çalışmanın yöneticilere ve akademisyenlere fayda sağlanması beklenmektedir.

Kaynakça

  • Erdoğan, N. (2003). Çevre ve (eko)turizm, Ankara: Erk Yayıncılık.
  • Forleo M. B., Benedetto G. (2020). Creative Cities of Gastronomy: Towards relationship between city and countryside, International Journal of Gastronomy and Food Science, Volume 22, 100247, doi.org/10.1016/j.ijgfs.2020.100247
  • Green, G.P., Dougherty, M.L. (2008). Localising link ages for food and tourism: culinary tourism as a community development strategy. Community Development, 39(3); 148-158, doi.org/10.1080/15575330809489674
  • Gürbüz, S., Özaltaş Serçek, G. ve Toprak, L. (2017). Mardin’in UNESCO yaratıcı şehirler ağında “Gastronomi kenti” olabilirliğine ilişkin paydaş görüşleri. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5(1), 124-136, doi.org/10.21325/jotags.2017.63
  • Kivela, J., Crotts, J.C., (2006). Tourism and gastronomy: gastronomy's influence on how tourists experience a destination. Journal Hospitality & Tourism Research 30 (3), 354–377, doi.org/10.1177/1096348006286797
  • Kozak N., Kozak M. & Kozak M. (2001). Genel turizm, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Martín J. C., Román C., Guzmán T. L. G., Moral-Cuadra S., (2020). A fuzzy segmentation study of gastronomical experience, International Journal of Gastronomy and Food Science, Volume 22, 100248, doi.org/10.1016/j.ijgfs.2020.100248
  • Pavlidis G., Markantonatou S., (2020). Gastronomic tourism in Greece and beyond: A thorough review, International Journal of Gastronomy and Food Science, Volume 21, 100229, doi.org/10.1016/j.ijgfs.2020.100229
  • www.kastamonu.gov.tr/ilcelerimiz (Erişim Tarihi: 20.01.21)
  • www.ci.gov.tr/sayfa/co%C4%9frafi-i%C5%9faret-nedir (Erişim Tarihi: 20.01.21)
  • www.kuzka.gov.tr_16_po2g10an_kastamonu_merkez_ilce_analizi.pdf (Erişim Tarihi: 24.01.21)
  • https://www.kuzka.gov.tr/paylasim/yayinlar_kutuphane_bak/20200123_cografi_isaret_katlg_web.pdf (Erişim Tarihi: 24.01.2021)
  • www.unesco.org.tr/pages/88/129/unescoyarat%C4%B1c%C4%B1S%CC%A7ehirler (Erişim Tarihi: 27.01.21)
  • http://www.unesco.org/new/fileadmin/MULTIMEDIA/HQ/CLT/pdf/Creative_cities_brochure_en.pdf (Erişim Tarihi: 27.01.21)

STAKEHOLDER AWARENESS IN BEING A UNESCO GASTRONOMY CITY: THE CASE OF KASTAMONU

Yıl 2021, Cilt: 2 Sayı: 1, 61 - 70, 23.07.2021

Öz

In the study, Kastamonu's application to the Unesco Creative Cities Network as a gastronomy city and the awareness of stakeholders regarding this application were tried to be understood. In this context, the tourism situation of Kastamonu and the knowledge and interest of stakeholders on the subject were investigated. Participants authorized in the field of tourism from the governorship, municipality, provincial culture and tourism directorate, development agency, private sector, university, NGOs constitute the sample of the research. A qualitative research was carried out by holding 45-minute in-depth interviews with the participants. As a result, it has been observed that the stakeholders who did not take an active role in the process were more hopeful about the result of Kastamonu being a gastronomy city. The study is expected to benefit managers and academics.

Kaynakça

  • Erdoğan, N. (2003). Çevre ve (eko)turizm, Ankara: Erk Yayıncılık.
  • Forleo M. B., Benedetto G. (2020). Creative Cities of Gastronomy: Towards relationship between city and countryside, International Journal of Gastronomy and Food Science, Volume 22, 100247, doi.org/10.1016/j.ijgfs.2020.100247
  • Green, G.P., Dougherty, M.L. (2008). Localising link ages for food and tourism: culinary tourism as a community development strategy. Community Development, 39(3); 148-158, doi.org/10.1080/15575330809489674
  • Gürbüz, S., Özaltaş Serçek, G. ve Toprak, L. (2017). Mardin’in UNESCO yaratıcı şehirler ağında “Gastronomi kenti” olabilirliğine ilişkin paydaş görüşleri. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5(1), 124-136, doi.org/10.21325/jotags.2017.63
  • Kivela, J., Crotts, J.C., (2006). Tourism and gastronomy: gastronomy's influence on how tourists experience a destination. Journal Hospitality & Tourism Research 30 (3), 354–377, doi.org/10.1177/1096348006286797
  • Kozak N., Kozak M. & Kozak M. (2001). Genel turizm, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Martín J. C., Román C., Guzmán T. L. G., Moral-Cuadra S., (2020). A fuzzy segmentation study of gastronomical experience, International Journal of Gastronomy and Food Science, Volume 22, 100248, doi.org/10.1016/j.ijgfs.2020.100248
  • Pavlidis G., Markantonatou S., (2020). Gastronomic tourism in Greece and beyond: A thorough review, International Journal of Gastronomy and Food Science, Volume 21, 100229, doi.org/10.1016/j.ijgfs.2020.100229
  • www.kastamonu.gov.tr/ilcelerimiz (Erişim Tarihi: 20.01.21)
  • www.ci.gov.tr/sayfa/co%C4%9frafi-i%C5%9faret-nedir (Erişim Tarihi: 20.01.21)
  • www.kuzka.gov.tr_16_po2g10an_kastamonu_merkez_ilce_analizi.pdf (Erişim Tarihi: 24.01.21)
  • https://www.kuzka.gov.tr/paylasim/yayinlar_kutuphane_bak/20200123_cografi_isaret_katlg_web.pdf (Erişim Tarihi: 24.01.2021)
  • www.unesco.org.tr/pages/88/129/unescoyarat%C4%B1c%C4%B1S%CC%A7ehirler (Erişim Tarihi: 27.01.21)
  • http://www.unesco.org/new/fileadmin/MULTIMEDIA/HQ/CLT/pdf/Creative_cities_brochure_en.pdf (Erişim Tarihi: 27.01.21)
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Osman Özdemir 0000-0001-8880-1459

Aydoğan Aydoğdu 0000-0002-6013-6669

Yayımlanma Tarihi 23 Temmuz 2021
Gönderilme Tarihi 2 Mart 2021
Kabul Tarihi 10 Temmuz 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Özdemir, O., & Aydoğdu, A. (2021). UNESCO GASTRONOMİ ŞEHRİ OLMADA PAYDAŞ FARKINDALIĞI: KASTAMONU ÖRNEĞİ. Journal of Applied Tourism Research, 2(1), 61-70.


20229

20220     20222         20223   20224     20225    20227        20228       24647     24720