Laccase (EC 1.10.3.2) is a multi copper enzyme that catalyzes the oxidation of various environmental
pollutants such as phenolic compounds. The efficiency of the enzyme for environmental and industrial
applications can be increased by immobilizing the enzyme on a carrier. In the present study, laccase
obtained from Trametes versicolor (fungi) was immobilized on sodium alginate beads and kappacarrageenan
and the effect of contact time, pH, temperature, the amount of carrier and enzyme
concentration were investigated to determine optimum conditions of laccase immobilization. Sodium
alginate beads were chosen as the most efficient carrier due to their high immobilization yield. Maximum
laccase immobilization was determined as 30 min of contact time, pH 4.5, 30 °C of temperature, 200
mg of sodium alginate amount.
Laccase sodium alginate kappa-carrageenan immobilization.Corresponding author: Arzu Ünal (e-mail: arzuunal@gmail.com)
Lakkaz (EC 1.10.3.2), fenolik bileşikler gibi çeşitli çevresel kirleticilerin oksidasyonunu katalizleyen çoklu bakır enzimidir. Çevresel ve endüstriyel uygulamalar için bir taşıyıcı üzerinde enzimin immobilize edilmesiyle etkinliği arttırılabilir. Bu çalışmada, Trametes versicolor’dan elde edilen lakkaz sodium aljinat ve kappa-karagen üzerinde immobilize edilmiş, temas süresi, pH, sıcaklık, taşıyıcı miktarı, enzim konsantrasyonun etkisi değerlendirilmiştir. Sodyum aljinat ve kappa-karragenanın immobilizasyon etkinliği araştırılmıştır. Sonuç olarak, sodyum aljinat boncukları yüksek immobilizasyon veriminden dolayı en iyi taşıyıcı olarak seçilmiştir. Maksimum lakkaz immobilizasyonu, 30 dakika temas süresi, pH 4.5, 30 °C, 200 mg sodyum aljinat koşullarında elde edilmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 12 Mayıs 2014 |
Gönderilme Tarihi | 12 Mayıs 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 72 Sayı: 2 |